Reykjavik - Selfoss

Vandaag bezoeken we eerst de Hallgrímskerk in Reykjavik. Daarna rijden we door naar Selfoss. Onderweg rijden we langs het grote Pingvallavatn meer.

Om een uur of vijf word ik wakker van de regen. Als ik om zeven uur in onze voortent kijk stroomt daar al wat water. Snel haal ik wat spullen in de tent en zet de schoenen in het midden van de voortent. Pas tegen negen uur komen we er uit, omdat het blijft miezeren, hebben we geen zin om op te staan.

Nadat we de tent afgebroken hebben, gaan we binnen in het scoutinggebouw ontbijten. Na het ontbijt is het droog en rijden we naar Reykjavík. Met de kaart erbij rijden we tot aan het centrum en parkeren de auto. Te voet lopen we door een winkelstraat en bezoeken we de Hallgrímskerk. Op weg naar de katholieke kerk begint het flink te regenen. We schuilen bij de VVV en gaan verder als het wat beter wordt. We lopen nog een stukje door de stad. Overal huizen gemaakt van golfplaten, bijna geen dakpannen te bekennen. Het blijft miezeren, we doen nog even wat inkopen en gaan terug naar de auto. We rijden richting Pingvellir door het schitterende natuurgebied Mosfellheidi. Er is hier veel groen en de bergen zijn wat hoger en steiler. Eerst rijden we kilometers lang alleen maar rechtdoor met een grote dikke pijpleiding voor warm water langs de weg. Daarna gaat de weg slingerend omhoog en omlaag tot wel 15%. We komen bij een energiecentrale en nemen even een kijkje buiten de auto, maar dan gaat de miezer over in regen.

Met de auto rijden we langs het Pingvallavatn, een gigantisch groot meer, waaraan vele leuke optrekjes staan. Als we in Pingvellir aankomen op de camping regent het nog steeds. We lezen en slapen wat en om half zeven besluiten we verder te rijden op zoek naar droog weer. We rijden door het nationale park; hier nu ook laag groeiende bomen en heel veel groen. We rijden nu aan de andere kant van het meer langs en komen uiteindelijk in het droge Selfoss aan. Op de camping zetten we de tent op en koken wat te eten. Vandaag aardappelpuree met witte bonen in tomatensaus en stukjes worst. Als we van de afwas terugkomen is het al weer negen uur. Het regent ondertussen weer en we lezen wat in de voortent, voordat we onze slaapzak induiken. Ik moet er nog steeds aan wennen, dat het hier niet echt donker wordt.

Selfoss 12º C 140 km