Lange rit naar Egilsstadir

Vandaag zijn we de hele dag onderweg naar Egilsstadir. In de ochtend zien we de uitlopers nog van de Vatnajökull.

Het is nog geen half negen en we branden al bijna onze tent uit. Een half uur later zitten we voor de tent te ontbijten. Om tien uur is alles ingepakt en gaan we weer op pad. We zien nog verschillende uitlopers van de Vatnajökull. Na een half uurtje rijden is er een afslag naar de gletsjer. We nemen dit grindpad en na acht kilometer rijden, staan we aan de voet van de Fláajökull; alleen de gletsjerrivier ligt er nog tussen. Langzaam rijden we weer terug naar de ringweg. We bereiken net na het middaguur de plaats Höfn, die op een schiereiland ligt. Als we in de haven foto's willen maken, begint het te regenen. Een bui die tot ruim na drieën aanhoudt. Als we voorbij Eystrahorn zijn en de weg overgaat van asfalt op grind zetten we auto aan de kant en eten we vanwege de regen een boterham in de auto. We rijden nu door verschillende fjorden; heel mooi, maar waarschijnlijk nog veel mooier als we ook de bovenkant van de bergen zouden kunnen zien.

Onderweg stoppen we nog even bij een vuurtoren om wat frisse lucht te happen. In Djúpivogur komen we een benzinepomp tegen en omdat die schaars zijn in dit gedeelte van IJsland, gooien we de auto nog maar een keer vol. Ergens onderweg in het kleine dorpje Breiddalsvík ziet Michiel opeens een kroeg met een Grolsch uithangbord.

Het blijft regenen en de wolken hangen erg laag. In Reydarfjördur gaan we terug de ringweg op richting Egilsstadir. We rijden door een mooi groen dal met aan beide kanten steile bergen. Tegen half zes breekt opeens de zon door en als we om zes uur op de camping in Egilsstadir aankomen, kunnen we zonder regen of wind de tent opzetten. We koken onder de overkapping spaghetti met vissaus, champignons en ei. Daarna lopen we nog even door het dorpje, kijken we hoe laat de supermarkt open gaat en drinken we koffie en thee voor de tent.

Egilsstadir 16º C -18º C / 10º C -12º C 379 km