Boottocht naar Stykkishólmur

Vandaag steken met de boot over naar Stykkishólmur. Daarna rijden we via het lavaveld Berserkjahraun naar Ólafsví.

Een beetje zon schijnt vanmorgen op de tent, maar het is niet erg veel. Als we buiten kijken is het flink bewolkt. We ontbijten op ons gemak, want we hebben alle tijd. De boot vertrekt pas om half één. Iets na tienen rijden we de camping af; de juffrouw is niet meer langs geweest, dus we hebben we niet betaald voor vannacht.

We rijden eerst nog even de bergen in om foto's te kunnen maken, maar daar is het weer niet echt naar. We draaien om en rijden we richting de haven, waar we al om kwart voor elf aankomen. Michiel gaat naar binnen om kaartjes te halen en komt terug met de mededeling dat we op de lijst stonden en hij dus kaartjes kon kopen. Dan gaan we op de pier met de auto in de rij staan, wachten tot de boot komt.

Als de boot bijna in de haven ligt, ga ik naar buiten om te videoen. Ik loop daarna naar de boot, want alleen de bestuurder van de auto mag in de auto zitten als hij de boot op gaat. Het is erg smal beneden in het ruim van de boot. De spiegels van de auto worden ingeklapt en voor en achter de auto is er een minimaal aantal centimeter ruimte. Ik loop ondertussen via de loopplank de boot op. We treffen elkaar op het dek. Er zijn op zich niet zo veel mensen aan boord gegaan. Als we afvaren is er een man of tien op het dek, de rest zit benden in het restaurant. Het waait niet zo hard en de zon begint langzaam door te komen, waardoor we goed kunnen vertoeven op het dek. De veerboot maakt een tussenstop op het kleine eiland Flatey. Je mag er hier alleen te voet op of af. Er staan hier tientallen mensen te wachten om op de boot te kunnen. En als we na tien minuten weer afvaren, staat het bovendek vol met mensen. Hoe dichter we bij de kust komen, hoe minder het weer wordt. Dikke wolken hangen boven de bergen en zelfs de zon verdwijnt op een gegeven moment. Om tien voor half vier, na ruim 2½ uur varen meren we aan in Stykkishólmur. Michiel is al naar beneden gegaan om de auto van de boot af te rijden, terwijl ik nog wacht tot de loopbrug goed ligt. We treffen elkaar op de parkeerplaats. We bezoeken eerst de plaatselijke supermarkt en gaan dan thee drinken met iets lekkers bij de bakker. Op het terras eten we in de zon een heerlijk chocoladebroodje. We kijken nog even in de nieuwe moderne kerk en gaan met de auto richting Grundarfjördur. We komen over het 4000 jaar oude lavaveld Berserkjahraun. Leuk om het verschil met een nieuw lavaveld te zien. We kijken uit naar een camping in Setberg, Kverná en Grundarfjördur, maar besluiten toch nog maar even verder te rijden. Ondertussen miezert het heel even, maar het houdt gelukkig ook zo weer op. De bergen in dit gedeelte van het land zijn erg ruig en het is jammer dat de bewolking de toppen bedekt. Uiteindelijk vinden we in Ólafsvík een geschikte camping. We lezen eerst wat voor we om zeven uur aan het eten beginnen. Vandaag eten we spaghetti met tomatenkaassaus, champignons en worstjes. Na hebben we lekkere karamelvla. Iets na achten zijn we klaar met de afwas en maken we wandeling door het dorp. Na een heerlijk stuk gelopen te hebben zijn we tegen half tien terug bij de tent en drinken we buiten nog koffie en thee. De lucht is nu weer helemaal open getrokken en de temperatuur is nog zeer aangenaam.

Ólafsvík 14º C 100 km