Stadswandeling Mérida

Vandaag maken we een stadswandeling en bezoeken we allerlei bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

Het is bijna kwart voor negen als we het hotel verlaten. De temperatuur is nog aangenaam. We lopen één van de vele bakkers binnen en we kiezen een paar lekkere croissantjes uit. We kopen ook nog een koud flesje limonade; helaas is het met prik en dat valt op nuchtere maag erg zwaar. We lopen de hoek om en zoeken een leeg bankje op Plaza Mayor. We ontbijten op ons gemak en kijken naar de mensen rondom ons.

Na ons ontbijt bezoeken we de kathedraal San Ildefonso, die aan het plein staat. Twaalf enorme zuilen ondersteunen het gewelfde dak. Boven het altaar hangt een reusachtig beeld van Jezus aan het kruis. We maken nu een rondje om het park en aanschouwen Palacio del Gobierno (Paleis van de Gouverneur), Palacio Municipal (Stadhuis) en Casa de Montejo (Huis van Montejo) met een schitterende voorgevel. We vervolgen onze route langs Temple of the Nuns, State Library, Temple of Santa Lucia, University of Yucatan en Temple of Jesus.

We zijn nu weer terug in de buurt van ons hotel. Het is ondertussen erg warm geworden en we gaan even naar onze kamer. We drinken wat en besluiten nog een klein stukje te lopen naar de Popular Art Gallery. Als we er bijna zijn, lopen we eerst de Temple of Mejorada binnen. Rondom het altaar is het erg druk. Allerlei mensen gaan met een bruid op de foto, maar de bruidegom kunnen we niet ontdekken. We lopen de kerk uit en slaan de hoek om. Niet veel later staan we voor de gesloten deur van het museum. Met de weinige Spaanse kennis kan ik opmaken dat ze gesloten zijn, vanwege restauratiewerkzaamheden. We wijzigen ons plan en lopen richting de markt. Het is een drukte van belang op straat en we gaan een supermarkt binnen, waar we een koel pak yoghurtdrank kopen. Een stukje verder drinken we om onze dorst te lessen. We gaan de echte markt niet op, maar dwalen langs de vele winkeltjes tot we uiteindelijk weer in de buurt van onze hotel komen. We kopen nog wat lekkers bij de bakker, voordat we teruggaan naar onze kamer.

We gaan lekker in de schaduw op een bankje zitten, omdat onze kamer op dit moment nog schoongemaakt wordt. Daarna pak ik mijn boek en ga aan de andere kant van het zwembad in de schaduw zitten. Tegen drie uur ben ik de warmte zat en ga terug naar de kamer, waar het lekker aangenaam is. Om vier uur gaan we nog even op souvenirjacht. We komen om vijf uur op het Plaza Mayor terecht zonder dat we iets gekocht hebben. We zitten lekker op een bankje en kijken naar alle voorbijgangers. We wachten op de ceremonie, die om zes uur gaat plaatsvinden, maar om half zes wordt het zo donker, dat twee mannen in uniform snel de vlag neerhalen.

Vlak daarna begint het te spetteren; we lopen op ons gemak het park uit, maar als we onder het afdak van het Palacio del Gobierno aankomen, komt de regen met bakken uit de lucht zetten en onweert het ook behoorlijk. Binnen een mum van tijd staat de straat blank. Mensen die zich toch door de regen wagen zijn werkelijk helemaal doorweekt. We wachten, kijken winkeltjes en wachten. Uiteindelijk lopen we het Palacio del Gobierno in en bekijken de tentoongestelde muurschilderingen. Na ruim een uur wachten, wagen we het erop. We lopen de hoek om en komen na honderd meter bij het Mexicaanse restaurant waar we gisteren ook gegeten hebben. We eten weer wat lekkers en na ruim een half uur staan we weer buiten. Het regent nog maar een beetje. Snel steken we de straat over en lopen we de trappen op naar onze kamer.

0 km