Mérida - Uxmal

Van Mérida rijden we in de richting van Umán. We bezoeken onderweg de opgravingen van Uxmal.

Als ik vanmorgen uit het raam kijk is het weer zonnig weer, maar er zijn wel wat wolken in de lucht. Tegen negen uur hebben we alle tassen ingepakt en gaan we op pad voor ons ontbijt. We kopen iets lekkers bij de bakker en een flesje drinken. We zoeken een bankje in de schaduw en kijken naar alle bedrijvigheid in en rondom het park. De straten rondom het park zijn afgezet; hier hebben allerlei eetkraampjes een terrasje gemaakt. In het park zijn allerlei mensen hun kraampjes aan het opbouwen en inrichten. Het is een drukte van belang zo vroeg op de zondagochtend.

Na ons ontbijt halen we onze bagage op in het hotel en lopen naar de auto. We hebben vandaag een korte rit voor de boeg. Via de buitenwijken verlaten we Mérida en rijden we richting Umán. Ook daar is het een drukte van belang. De weg naar Uxmal staat gelukkig goed aangegeven. We komen geen dorpjes meer tegen en dus schiet het lekker op. Het landschap is duidelijk anders, dan wat we de afgelopen dagen gezien hebben. Als we Umán voorbij zijn, wordt het licht glooiend, we kunnen ver weg kijken; alles is mooi groen. We rijden af en toe langs akkers met maïs. Hoe dichter we bij Uxmal komen hoe heuvelachtiger het wordt. We rijden nu door de Puuc-heuvels.

Al iets na elven rijden we de parkeerplaats van de opgravingen in Uxmal op. We kopen een kaartje en bezichtigen de oude Mayastad Uxmal. Een van de vier steden die in de 10e eeuw samen het voornaamste Puuc-centrum op het schiereiland Yucatán vormden. Uxmal betekent driemaal gebouwd; een verwijzing naar de verschillende bouwfasen van de stad. Bij binnenkomst lopen we recht op de Piramide van de Tovenaar af. Het is een ovaalvormige piramide van 39 meter hoog, die uit vijf bouwlagen bestaat allemaal opgedragen aan de regengod Chac. We lopen langs de Piramide en beklimmen een heuvel. Rechts van ons staat de Schildpaddentempel en recht voor ons het Paleis van de Gouverneur. Dit paleis is 95 meter lang en een goed voorbeeld van de Puuc-stijl. De muren zijn glad en hebben aan de bovenkant een brede bewerkte rand. Opvallend zijn de Chac-maskers; een slurfvormige neus (slang) en de brilachtige omranding van de ogen. We beklimmen de 32 meter hoge Grand Piramide en we hebben een mooi uitzicht over Uxmal. Na de iet wat enge afdaling over de smalle treden bezoeken we nog de begraafplaats, het balspeelveld en het nonnenklooster.

Na bijna twee uur rondgelopen en veel foto's te hebben genomen, zoeken we de auto weer op. We besluiten eerst het hotel te zoeken, dat op vijf minuten loopafstand moet liggen. We rijden een stukje verder en dan weer terug, maar vinden niets wat op de afbeelding van ons foldertje lijkt. We rijden terug het archeologische terrein op, de parkeerplaats voorbij en zien al snel de naam van ons hotel staan. We parkeren de auto en zoeken de receptie op. We krijgen gelijk een exotisch drankje en een kruier gaat met ons mee om de bagage op te halen, de kamer te wijzen en te tonen. Als we onder de veranda lopen en op de binnenplaats het schitterende zwembad zien liggen, zeg ik gelijk dat ik hier wel drie nachten wil blijven. Maar helaas dat wordt er slechts één. We hebben een leuke ruime kamer aan het eind van de galerij.

We besluiten eerst maar eens lekker af te koelen in het zwembad. Michiel haalt twee badhanddoeken bij de receptie en we kleden ons om. We genieten van het afkoelende water en gaan daarna lekker op een ligbed aan de rand van het zwembad liggen. Michiel bestelt Corona en Cola en we genieten van het goede leven. Na een uurtje wordt het steeds donkerder en begint het te donderen. Dan opeens vallen de eerste spetters en voor we het weten komt het met bakken uit de lucht zetten. Ook onweert het flink. We gaan terug naar onze kamer. Als de bui recht boven ons hangt, gaat het even flink te keer; de elektra valt even uit, maar herstelt zich gelijk weer. Het onweer drijft over, maar het blijft nog wel enige tijd rommelen en regenen. Michiel gaat nog even met de video op pad, maar komt enigszins teleurgesteld terug met de mededeling dat hij geen hevig onweer op de video heeft kunnen zetten. Tegen zessen probeer ik de douche uit en kom tot de conclusie dat er heerlijk warm water uitkomt.

We maken nog een korte wandeling onder de paraplu en gaan dan onder de overkapping op het terras bij het zwembad zitten. We bestellen wat te drinken en genieten van het lekkere weer. De temperatuur is aangenaam, alleen de zon laat zich niet meer zien. Om kwart voor acht bestellen we een menuutje. Ik krijg als voorgerecht Quesadillas; een gebakken maïstortilla gevuld met kaas en voorzien van een tomaatachtige saus. Michiel heeft soep besteld. We krijgen hierbij heerlijke vers gebakken broodjes. Als hoofdgerecht krijgen we gebakken kip in citroensaus met rijst. En als toetje hebben we voor limoenijs gekozen. Na de thee, waarbij we erg lang met het zakje moeten hengelen voordat het water enige kleur krijgt, gaan we terug naar onze kamer. We puzzelen nog wat, voordat we het licht uitdoen.

91 km