Phnom Penh - Battambang

TempelWe rijden van Phnom Penh naar Battambang. Onderweg bezoeken we het tempelcomplex Phnom Oudong en maken een boototchtje in het floating village Kampong Loeung.

Iets na zevenen worden we wakker, maar niet van de wekker die af had moeten lopen. Blijkt dat als de verlichting uit is, dat dan ook het bijbehorende stopcontact geen stroom meer krijgt. Dus de telefoon is ook niet opgeladen. We kleden ons om en vertrekken richting het ontbijt op de bovenste etage. Ze hebben heerlijke croissantjes liggen, meloen en ananas maken ons ontbijt compleet. Er zijn ook nog allerlei warme gerechten, maar dat hoeft met deze temperatuur niet. We gaan buiten onder de overkapping zitten, daar is de temperatuur nog wat aangenamer. Al zal het al wel tegen de dertig graden lopen. Precies om acht uur lopen we de lobby van het hotel binnen. Daar zit Jimmy onze gids voor vandaag al op ons te wachten. We kopen aan de overkant van de straat nog snel twee flesjes water en stappen daarna in de taxi die voor de deur staat. De chauffeur werkt bij het stalletje aan de straat nog even zijn ontbijt weg. Niet veel later rijden we de stad uit. Er is veel bedrijvigheid op straat. Jimmy vertelt dat de studenten al om zeven uur in de ochtend beginnen; andere mensen starten rond de klok van acht met hun werk. Aan beide kanten van de straat zijn allerlei kleine winkeltjes en bedrijfjes. Ook in de restaurantjes die soms niet meer dan een tafel met wat plastic stoelen zijn, wordt vol op gegeten. Na goed een half uur rijden zijn we de stad uit. Het landschap is vlak. In de verte aap bij tempelzien we wat heuvels. Tussen de vele rijstvelden lopen verschillende soorten koeien. Stevige grijze koeien met grote hoorns; deze zie je vooral door de modder baggeren. Daarnaast zien we veel witte koeien, waarvan je vaak de ribben kunt tellen. Net of ze niets te eten krijgen, terwijl er zat gras staat. Het landschap is aantrekkelijk groen met veel watertjes. Tijdens de moesson valt hier genoeg regen en de temperatuur is hoog genoeg om rijst te telen. Als we weer wat dichter langs de rivier rijden, zien we veel huizen op hoge palen. Soms wel 4 of 5 meter hoog.
Na een uurtje rijden slaan we van de hoofdweg af en worden we door de chauffeur onder aan de trappen van het tempelcomplex in Phnom Oudong afgezet. Deze stad was de hoofdstad van Cambodja van 1618-1866. We hebben er nu 40 kilometer opzitten. Gezien de warmte lopen we rustig omhoog. De eerste tempel wordt druk verbouwd. Hierin staat een gigantische Boeddha. Op deze heuvelrug bezichtigen we verschillende graf-stupa's van oude koningen. Over de heuvelrug lopen we van de ene naar de andere tempel. Onze gids geeft steeds uitleg. Onderweg genieten we van het mooie uitzicht. We kunnen zelfs Phnom Penh in de verte zien liggen. Na een uurtje zijn we weer terug bij de taxi en nadat de gids bij een van de vele kraampjes nog wat gekocht heeft, rijden we om kwart over tien het terrein af.
De taxichauffeur rijdt stevig door. Elke keer als hij maar iemand inhaalt toetert hij. De weg is van redelijk goede kwaliteit. Er zit allerlei verkeer op van fietsen, brommers, tractoren tot auto's, bussen en vrachtwagens. Om 11 uur hebben we er 100 kilometer opzitten en rijden we de stad Ondong Rossey door. Iets voor twaalven slaan we weer van de grote weg af. Het is nog vijf kilometer rijden naar het floating village Kampong Loeung. Ondanks de moesson staat het water laag en ligt het dorp een stukje verderop. De gids regelt een bootje met afdak en klokslag twaalf uur stappen we in. De vrouw vaart ons door het dorp en zelfs een stukje het Tonle Sap meer op. Werkelijk alles is er in dit drijvende dorp aanwezig. Naast de vele woonboten, zijn er scholen, winkels, een restaurant, een tankstation, een katholieke kerk en vele kleine bedrijfjes. Efloating villager wonen hier zowel Cambodjanen als Vietnamezen.
Na veertig minuten zijn we terug waar we gestart zijn en lopen we naar de taxi. We vervolgen onze reis in de richting van Pursat, waar we om tien over een aankomen. Ze zoeken een geschikte locatie om te eten. Niet veel later gaan we een restaurantje binnen. We krijgen een echte Cambodjaanse maaltijd met een soort mie, taugé, vlees en springrolls. Na ruim twintig minuten staan we weer buiten, met een maaltijd van 1 Dollar achter de kiezen.
We rijden nu in de richting van Battambang. Onderweg verandert het landschap weinig, nog steeds veel huisjes, pagodes, tempels, winkeltjes en bedrijfjes. We zien ook verschillende baksteen bakkerijen.
Tegen half drie rijden we Battambang binnen. We worden naar ons hotel gebracht in een van de buitenwijken. In het Khemara Battambang hotel verblijven we twee nachten. We worden bij aankomst ontvangen door de gids Thin, met een Thin-Thin T-shirt aan. Hij heeft onze kamer al geregeld en legt ons uit wat de bedoeling is van het programma van morgen. Tevens geeft hij ons nog enige tips om te gaan eten. We spreken met hem een tijd voor morgenvroeg af.
Daarna gaan we naar onze kamer, die er weer netjes uitziet. Helaas werkt de wifi niet en vertrekken we naar de lobby waar we wel op wifi kunnen. Na al het Nederlandse nieuws weer gelezen te hebben, lopen we richting zwembad. Daar staan heerlijke ligstoelen en is het aangenaam vertoeven. Er komt gelijk een dame op ons af met de vraag of we een roze briefje hebben. Als we willen zwemmen, moeten we dat briefje aan haar geven. Tja, soms gaat de bureaucratie erg ver. We liggen heerlijk in de schaduw aan het bijna lege zwembad, dat een uurtje later professioneel gereinigd wordt.
Blijken we overigens ook hier aan de rand van het zwembad gewoon op internet in te kunnen loggen.
We blijven tot zes uur aan het zwembad liggen. Daarna frissen we ons op de kamer nog even op en gaan op pad om een hapje te eten. We vragen een van de tuktuk chauffeurs om ons naar het centrum te brengen. We laten ons afzetten bij de een van de restaurants die de gids had aangegeven, we lopen nog een stukje verder en komen dan bij een ander restaurant van het lijstje. Hier kunnen we op de eerste etage op het balkon zitten. Er is van alles te zien op deze levendige kruising. We krijgen een heerlijke Cambodjaanse maaltijd voorgeschoteld. Aan de overkant van de weg staat een stalletje waar ze verse bamboemelk maken. Dit is erg leuk om te zien. Om half negen vragen we de rekening en voor nog geen 10 dollar hebben we heerlijk gegeten en gedronken. Op de kruising spreken we weer een tuktuk chauffeur aan. Hij brengt ons voor twee dollar terug naar ons hotel. We internetten nog even buiten bij het zwembad. Daar is het nog heerlijk toeven; de temperatuur lijkt nog niet onder de dertig graden gezakt te zijn.