Schiphol - Johannesburg

Tijd voor een kop koffie op het vliegveldWe reizen vanaf Schiphol naar Johannesburg. Onderweg hebben we schitterend uitzicht. Aan het eind van de avond landen we in Zuid-Afrika.

Iets voor half zes loopt de wekker af. Ik ben gelijk helemaal wakker. Snel aankleden, iets eten en nog even op internet kijken of er iets aan de hand is met de vlucht of op de weg. Om vijf voor zes staan we klaar in de hal. Klokslag zes uur zijn mijn ouders er om ons naar Schiphol te brengen. Het is lekker rustig op de weg en om vijf over zeven rijden we de parkeergarage in. Als we bij de koffiecorner bij balie 18 komen, staat er netjes iemand van Fox ons op te wachten, omdat onze eigen reisleider met een eerdere vlucht al naar Zuid-Afrika is gegaan. Rond half acht is de helft van de groep er pas. We wachten nog vijf minuten en lopen dan naar vertrekhal 2. We checken in bij de groepsbalie en hoeven niet in de lange rij aan te sluiten. Er ontbreken nu nog drie mensen; de reisleidster belt ze en weet ons te vertellen dat één stel geannuleerd heeft en de derde persoon heeft zich verslapen.

Als we door de douane zijn, zoeken we een terras op om koffie te drinken. Tegen negen uur lopen we richting gate E18, daar aangekomen hoeven we niet lang te wachten. Vrij snel komt de bemanning en daarna mogen wij door de veiligheidscontrole. We kunnen gelijk doorlopen door de slurf, het toestel in. We zitten gelijk bij de ingang en hebben veel beenruimte. Enig nadeel is, dat er tussen onze stoelen de trap naar boven en een toiletblok zit.

Schitterend uitzicht op de AlpenMet een half uur vertraging gaan we weg en via de Kaagbaan stijgen we op. We zitten in een 747-400; een gigantisch groot toestel. Rond half één krijgen we een pastalunch; die smaakt prima. Onderweg hebben we schitterend uitzicht op de Alpen, het Meer van Genève, de Middellandse Zee en de woestijn in het noorden van Afrika. Vlak voor we over de evenaar gaan, komen we boven de bewolking terecht. Langzaam wordt het buiten donker. Tegen half acht krijgen we ons avondeten; een bakje heerlijke soep en een salade. We vliegen op tien kilometer hoogte met een snelheid van 900 km/uur.

Tegen negenen wordt de landing ingezet; we zien de lampjes van Pretoria en Johannesburg onder ons. Om tien over negen landen we in Zuid-Afrika en niet veel later staan we aan de gate. We verzamelen met de groep aan het eind van de gate. Bij de douane lijkt het erg druk, maar ruim voor half tien zijn we er al doorheen. We hoeven niet lang te wachten tot de bagageband gaat draaien. Maar onze bagage komt pas na tienen de band op rollen. Als iedereen alles heeft lopen we de aankomsthal in. Twee dames met een bordje SNP vangen ons op. Het blijkt dat onze reisleider vertraging heeft opgelopen, maar gelukkig komt hij een half uurtje later aanzetten. Ondertussen hebben we de tijd om geld te wisselen.Hoog boven de wolken

Omdat er flink gebouwd wordt op en rond het vliegveld, moeten we een stukje lopen naar de parkeerplaats. Daar staat onze minibus met aanhanger klaar. Alle bagage gaat in de aanhanger en we nemen plaats in de bus. Sakkie is onze chauffeur voor de komende weken. Hij rijdt rustig het terrein af en zet ons binnen tien minuten af bij het hotel. Onze reisleider regelt aan de balie de kamers en we krijgen een envelop met daarin de sleutel. De bagage wordt in een golfkarretje geladen en we worden naar onze kamer gebracht.

We zitten helemaal aan het eind van een rij huisjes. We hebben een grote kamer met twee bedden, een grote badkamer en een inloopkast, die op slot kan. We sluiten alles af en lopen terug naar de receptie. In het restaurant drinken we met een aantal mensen van de groep nog iets op de start van onze vakantie. Om één uur doen we het licht uit en horen we in de verte de muziek van het Live Earth Concert. Het is aardig fris op de kamer en het duurt even voordat ik de slaap kan pakken.