Tsitsikamma NP

De wilde zee ziet er fantastisch uitWe maken een wandeling door het Tsitsikamma NP. De zee is woest en levert mooie plaatjes op.

Ondanks het gebulder van de zee heb ik heerlijk geslapen. Ik kijk om kwart voor zeven even door het raam en heb fantastisch uitzicht op zee. Ik kruip nog even terug, omdat we pas om acht uur met het andere stel hebben afgesproken om richting het restaurant te lopen. Het is vandaag helemaal bewolkt en het begint zelfs te miezeren als we om kwart over acht bij het huisje van onze reisleider aankomen.

Hij vertelt wat we vandaag gaan doen. We gaan vervolgens in het restaurant ontbijten en daar gaat het er echt Afrikaans aan toe; ze nemen de tijd voor alles. Met het gevolg dat we pas om kwart voor tien van de ontbijttafel af komen. We gaan te voet op weg naar ons huisje en krijgen halverwege een lift van Sakkie. We trekken de wandelschoenen aan en nemen de rugzakken mee. Heel toevallig komt Sakkie net weer terug en kunnen we het hele stuk meerijden. Als we het busje uitkomen, filmen en fotograferen we het natuurgeweld van de zee. Gelukkig is het droog. Het stikt hier overigens van de klipdassen. Ze zijn hier erg makkelijk te fotograferen.

Het is elf uur voordat we uiteindelijk aan onze wandeling beginnen. Na een klein stukje asfalt gaan we gelijk steil omhoog via een aantal trappetjes. Het is een prachtige wandeling door gematigd regenwoud en fijnbos. Na twee uur lopen zijn we op een schitterende plek vlak langs de waterkant. De golven zijn flink hoog en beuken op de rotsen. We zoeken het iets hogerop om te gaan picknicken.

Een boom met heel veel wortels boven de grondMet een deel van de groep lopen we verder richting de waterval. Het weer wordt steeds beter; de zon probeert er af en toe tussendoor te komen en de temperatuur is prima met zo'n 17 graden. We klimmen en klauteren over de soms gladde rotsen en stenen. Er blijven steeds meer mensen achter, die niet verder meegaan. Terwijl ik Michiel aan het filmen ben, komt er een gigantische golf aanzetten en op de plek waar we via een paar stenen een watertje willen oversteken, is nu geen steen meer te zien. We besluiten terug te gaan en we zijn net op tijd, want niet veel later komt het water over de grote rots heen, waar we nog geen halve minuut geleden stonden. Als we wat hoger staan, wachten we op de anderen, die nu ook terugkomen. Ook zij krijgen te maken met een paar hoge golven, maar staan steeds op de goede plek om niet nat te worden.

Het is nog een half uur lopen naar het restaurant. We kopen wat dingen in het winkeltje en drinken met een aantal mensen gezellig wat op het overdekte terras. We zien een paar keer de staartvin van een zeeleeuw, maar meer krijgen we niet te zien. Om vijf uur lopen we terug en drinken we in ons huisje nog iets, terwijl we genieten van het schitterende uitzicht op zee. Het zou nu eb moeten zijn, maar de zee lijkt heftiger dan twee uur geleden.

Snel nog onder de douche en dan lopen we weer aan voor het praatje over morgen, gevolgd door het eten. Net als vanochtend gaat het allemaal niet zo snel. Het is al half tien geweest, voordat er betaald wordt en we vertrekken. Als we buiten komen, miezert het en in het donker lopen we terug. Met natte voeten komen we aan en duiken we gelijk ons bed in, terwijl het buiten flink tekeer gaat.