Zeeaquarium, Robbeneiland en terugreis

De vier Nobelprijswinnaars: Albert Luthuli, Desmond Tutu, FW de Klerk en Nelson MandelaHet is onze laatste dag in Kaapstad. Met een gedenkwaardig bezoek aan Robbeneiland, sluiten we de fantastische vakantie in Zuid-Afrika af en vliegen we terug naar Nederland.

Ook vandaag loopt de wekker om half acht af en besluiten we er om acht uur uit te komen, zodat we om half negen aan het ontbijt verschijnen. We ontbijten weer uitgebreid en als we klaar zijn, informeert Michiel of de excursie naar Robbeneiland doorgaat. En dat is het geval. Dat betekent dat we vanochtend naar het zeeaquarium gaan en om twee uur met de boot naar Robbeneiland varen.

Na het ontbijt pakken we zo veel mogelijk in en zetten we alle bagage op de kamer van de reisleider. We lopen in het zonnetje naar Waterfront; de temperatuur is aangenaam. We belanden in een gigantische cd-zaak en lopen door een grote hal met allemaal souvenirwinkeltjes. We kopen een paar cd's met echte Afrikaanse muziek. We steken een straatje over en staan voor het 2 Ocean Museum.

De volgende anderhalf uur vermaken we ons prima; het is een mooi opgezet museum. Ze hebben hier veel verschillende soorten vissen en andere zeedieren. We kijken naar het voeren van de zeeleeuwen en later nog naar het voeren van de pinguïns. Die hebben ze hier overigens in verschillende soorten en maten. De ene soort hebben we zaterdag in Boulders NP gezien, de andere soort is erg grappig om te zien; ze hebben gele kuifjes.

De toegangspoort van RobbeneilandWe halen de kaartjes voor de boottocht naar Robbeneiland op bij de Nelson Mandela Gate. Daarna gaan we lekker lunchen; ik neem voor de laatste keer een broodje zalm en tonijn. We duiken een laatste souvenirwinkel binnen en zijn om half twee terug bij de haven. In het Nelson Mandele Gate gebouw bekijken we de kleine tentoonstelling. Als het bijna tijd is om te vertrekken, komt de mededeling dat we een half uur vertraging hebben. Zodra de boot in zicht is, beginnen ze met het controleren van de kaartjes. We moeten door een beveiligingspoortje en de bagage moet door de scanner.

Vrij snel daarna komt de boot aan, gaat iedereen van boord en mogen wij erop. We vinden beneden een tafeltje aan het raam voor ons vieren. Als we de haven uit zijn, duiken we flink de golven in. We varen vijftig minuten en we gaan van links naar rechts. De zee is erg wild en we snappen goed, waarom de afgelopen dagen niet gevaren werd.

Als we aankomen, staan er bussen klaar. We krijgen een rondleiding over het eiland, ondertussen vertelt iemand van alles over Robbeneiland en de plekken waar we langs komen. We eindigen bij het cellencomplex. Daar krijgen we een rondleiding van een man, die hier zelf zeven jaar gevangen gezeten heeft. Hij vertelt een indrukwekkend verhaal en laat ons verschillende ruimtes van het complex zien.

Een rondleiding op Robbeneiland door een ex-gevangeneOm vijf uur zijn we terug in de haven, maar daar ligt nog geen boot. Pas om kwart voor zes komt de boot aan. Het is vijf voor zes, voordat deze gelost is en wij aan boord zijn. We balen er alle vier van dat we zo veel vertraging opgelopen hebben, want we hadden om zes uur afgesproken om met de hele groep te gaan eten.

Ik ga na vijftien minuten naar buiten, waar ik prachtig uitzicht heb op de skyline van Kaapstad. Dit was vandaag echt een mooie afsluiting van een fantastische reis. We zijn pas om kwart voor zeven terug in de haven en lopen in flink tempo terug naar het hotel, waar we om zeven uur aankomen.

We gaan naar de kamer van de reisleider. Daar horen we dat de groep in kleine groepjes uiteen gevallen is. We kleden ons om en vullen de tweede plunjezak. Met moeite gaat deze dicht. We halen wat lekkere dingen te eten in de supermarkt naast het hotel en eten het in het hotel op. De bus is er en we sjouwen alle bagage naar beneden. Het is al acht uur; de afgesproken tijd om te gaan, maar we missen nog drie medereizigers. Op het moment dat we besluiten de bus vol te laden, komen ze binnen lopen.

Vijf minuten later is de aanhangwagen van de bus vol en rijden we in twintig minuten naar het vliegveld. Het is nog leeg aan de balie en we kunnen gelijk inchecken. We lopen nog even terug om geld te wisselen. Bij de controlepost moet m'n hele rugzak leeg, omdat ze denken dat er een flesje water in zit, maar dat blijkt niet het geval te zijn. We lopen een boekwinkel binnen en zoeken daarna een plekje bij de gate.Weer terug op schiphol

Het vliegtuig waarmee we gaan komt om kwart voor tien aan en we kunnen op tijd aan boord. Ruim voor tijd staan we aan de start. De piloot geeft gas, maar trapt gelijk de rem weer in. We krijgen direct de melding, dat we moeten blijven zitten. Er ging een lampje branden en daarom is de startprocedure afgebroken. We gaan twee keer links af en proberen het nog een keer. Gelukkig gaat het nu wel goed en laten we het verlichtte Kaapstad onder ons verdwijnen.

Een uurtje later krijgen we een warme pastamaaltijd. Zodra ik die op heb, val ik in slaap. Ik word wel een paar keer wakker, maar als het acht uur is, heb ik toch wel de nodige uurtjes geslapen. Iets na negenen krijgen we een goed verzorgd ontbijt. Zodra de ontbijtspullen opgehaald zijn, wordt de landing ingezet en zien we dat we al weer boven Nederland vliegen. We zijn een half uur te vroeg en mogen wel landen, maar kunnen niet gelijk naar de gate, omdat daar nog een vliegtuig staat.

Uiteindelijk verlaten we om elf uur het vliegtuig en moeten we bijna een uur op onze koffers wachten. Gelukkig zijn mijn ouders er om ons op te halen. We lopen naar de verste parkeerplaats en laten ons lekker naar huis rijden. Het is net één uur geweest als we weer lekker thuis zijn van weer een fantastische reis!