Mountain Zebra NP

De zwarte gnoe laat zich op een afstandje zienVandaag bezoeken we vanuit Cradock het Mountain Zebra NP. Een ruig park waar we een wandeling maken en vanuit de bus veel beesten zien.

Het is zeven uur als de wekker afloopt en we na een heerlijk rustige nacht opstaan om vandaag naar het Mountain Zebra Nationaal Park te gaan. Klokslag half acht lopen we het hotel op de hoek van de straat binnen. Het is bewolkt en we hebben weinig zicht. Het is ook erg fris. In de ontbijtzaal staat een uitgebreid ontbijtbuffet voor ons klaar. We laten het ons smaken en iets na achten verlaten we het hotel, halen we onze rugzakken op, vullen we het water aan en gaan we met de bus op weg naar het Nationaal Park.

Als we de stad uitrijden, wordt het zicht in eerste instantie slechter. Maar als we een heuvelrug over zijn, zien we opeens weer veel meer en komt de blauwe lucht tevoorschijn. Nog geen half uur later komt de zon door en de rest van de dag hebben we volop mooi weer met af en toe wat sluierbewolking. Rond negen uur rijden we het park binnen; het is nu twaalf kilometer rijden naar de receptie van waaruit we gaan wandelen.

Deze struisvogel was erg nieuwsgierigOnderweg zien we allerlei dieren; vele springbokken, struisvogels, steenbokken, rode hartenbeesten, een zwarte gnoe, gemsbokken, een ludwigs trap, veel koedoes, grote groepen groene meerkatten, een Lichenstein hartenbeest en een ibis. Een mannetjes struisvogel vindt onze bus wel erg interessant en loopt er aan alle kanten op z'n gemak langs. Om half tien gaan we op pad voor onze wandeling. Het pad gaat in eerste instantie flink omhoog en we zien een grote groep klipdassen, die angstig zijn voor de aanwezig caracal. Als deze weggevlucht is, kunnen wij er rustig naar kijken. We blijven op hoogte lopen en zien een mooie sprinkhaan. We pauzeren op een grote rots en struinen met onze verrekijker de omgeving af. We zien gemsbokken en dalen dan rustig af en lopen terug naar de bus.

Een paar mensen gaan in het restaurant een kop koffie pakken, terwijl wij wachten bij de bus. Tegen half één rijden we verder op zoek naar een lunchplek; helaas interpreteren we de bordjes niet goed en komen we op de wildroute terecht en is er geen mogelijkheid om de bus te verlaten. Wel zien we de eerste bergzebra's en nog een heleboel dieren, zoals blesbokken, zwarte wildebeesten (gnoes), gele mongoose, nog meer zebra's en rode hartenbeesten. Om twee uur komen we bij een uitzichtpunt en we lunchen hier. We hebben vanaf hier een fantastisch mooi uitzicht.

De bergzebra's laten zich alleen op afstand zienWe rijden na een half uur verder en volgen een smalle, hobbelige weg door een ruw gebied. Het is een schitterende tocht, ondanks dat we niet veel dieren spotten. Als we bijna op 1800 meter zijn, zien we een rooiribbok en een stukje verder nog vier elanden. Dat zijn echt geweldige beesten. We zien verder nog ijsvogels, vele groene meerkatten, steenbokken, nijlganzen en duikertjes als we terugrijden naar de uitgang van het park. Natuurlijk zien we hier ook weer veel springbokken en relatief dichtbij een flinke groep bergzebra's. Dit park was echt de moeite waard; vreemd dat we hier vandaag slechts twee andere auto's zijn tegengekomen.

Als we het park uitrijden gaan we weer richting Cradock. Langs de weg zie ik nog twee crowned plovers. Vlak daarna komen we bij een controlepost van de verkeerspolitie. Na een kort vriendelijk praatje, mogen we weer verder. En zo is het vijf uur voordat we terug zijn in ons huisje in Cradock en lekker bij de open haard iets drinken. Om half zeven lopen we naar het hotel en krijgen we uitleg over de dag van morgen. Waarna we om zeven uur aan tafel gaan voor een heerlijk buffet. Als we na het eten naar buiten lopen, komt de eigenaresse zeggen dat er dames komen zingen en dat we toch echt nog even moeten blijven. Een deel van de groep blijft, maar wij gaan naar ons huisje en stoken de open haard op. Als het hout om elf uur op is, gaan we naar bed.