Krugerpark - Swaziland

Ons huisje in het KrugerparkDoor het Krugerpark rijden we op in de richting van Swaziland. We maken een stop bij Crocodile River. Aan het eind van de middag bereiken we Bulembulodge in Swaziland.

We kunnen vandaag een beetje uitslapen, omdat de andere helft van de groep op bushwalk is. We pakken al onze spullen alvast in en lopen iets na half negen naar het restaurant voor een uitgebreid ontbijt. Aan het ontbijt treffen we een stel, dat eigenlijk met de bushwalk mee had moeten zijn, maar vanwege een foutje bij het zetten van de wekker, helaas niet meegegaan is. Na het ontbijt wandelen we door de souvenirwinkel en koopt Michiel de krant met het Krugerpark nieuws. We lopen terug naar ons huisje en zetten onze bagage in het aanhangwagentje van de bus. We moeten nog even wachten tot de anderen klaar zijn, maar tegen half elf hebben we iedereen opgehaald en zit alle bagage weer in de bus.

We rijden nog een heel stuk door het park, maar we zien niet zo heel veel dieren meer. De rit is erg mooi, omdat we steeds weer door een ander landschap rijden; vlak, glooiend, droog, groen, lage en hoge begroeiing. We zien onder andere een grijze lourie (vogel), koedoes, impala's, hartenbeest, schildpad, olifanten en een langstaartlaksman. Dat heeft er vast mee te maken, dat het heel mooi weer is. Bij de locatie waar we koffie drinken staat op het bord dat de maximale temperatuur 29 graden is. Ook staat er aangegeven waar mensen bepaalde dieren gespot hebben. Dus het laatste stukje van onze rit zijn we allemaal gefocust op het zien van een luipaard, maar het mag helaas niet zo zijn.

Vanaf de brug zien we de krokodillen goed liggenAls we het Krugerpark uit zijn, komen we een grote brug over de Crocodile River. We stappen uit om een paar foto's te nemen. Beneden ons ligt een grote rivier. Op en rond de eilandjes in de rivier liggen krokodillen. Overal zien we watervogels en er lopen ook nog een paar varanen rond. Het is erg aantrekkelijk om hier te blijven kijken, maar na een half uur moeten we toch echt verder.

We rijden door een groen (sub)tropisch landschap, soms ook echt heuvelachtig. We zien plantages met suikerriet, mangobomen en sinaasappelbomen. Na een half uur rijden bereiken we Malelane. Hier doen we snel inkopen voor twee lunches en rijden we verder op zoek naar een picknickplaats. De eerste is al bezet en dus moeten we verder. Het is uiteindelijk half drie als Sakkie de bus aan de kant van de weg zet en wij de spullen meenemen naar het stukje gras aan de andere kant van de weg, zodat we in de schaduw een boterham kunnen eten.

Aan de andere kant van de weg zien we mensen met vuur lopen en voor we er erg in hebben, staat het suikerrietveld in brand en is er een gigantische rookontwikkeling. Het vuur verplaatst zich van voor naar achter door het veld. Al het droge materiaal verbrandt en hiermee wordt al het ongedierte gedood of verjaagd.

Om ongedierte te verjagen wordt het veld in brand gezetNa de lunch is het nog een klein stukje rijden naar de grens van Swaziland, waar we om half vier aankomen. We gaan een stempel halen bij het kantoortje van Zuid-Afrika. Daar scannen ze de sticker die ze bij binnenkomst in Zuid-Afrika in ons paspoort geplakt hebben. Dan lopen we de grens over en in het kantoortje van Swaziland krijgen we ook weer een stempel. Met deze twee stempels stappen we de bus in en rijden Swaziland binnen.

De weg is van mindere kwaliteit en na een half uurtje rijden gaan we een zandweg in, die omhoog de bergen in slingert. We rijden de hele tijd door aangeplant bos. Na bijna een uur rijden, bereiken we een oud, vervallen mijnwerkersdorpje. Opeens staan we voor de Bulembulodge. Het ziet er van buiten prima uit. Maar we zijn pas verbaasd als we alles van binnen gezien hebben. Riante kamers; wij hebben vier bedden tot onze beschikking. Er zijn twee gezellige zitkamers met open haard, een kamer met piano en een kamer met poolbiljart.

We zetten onze spullen weg en drinken met z'n allen op het terras iets lekkers tot het om half zeven fris wordt. In de huiskamer vertelt de reisleider iets over dit land en wat we morgen gaan doen. Daarna gaan we aan tafel en krijgen we een heerlijk menu voorgeschoteld. We tafelen nog wat na en zoeken om half tien onze kamer op. Best vermoeiend; zo'n dag in de bus.