De Hoop NR

Blauwe kraanvogels in grote groepen aanwezigWe brengen we een bezoek aan het Nationale Reservaat De Hoop. We maken een wandeling langs het strand en spotten de vele walvissen. Na de lunch wandelen we door glooiend terrein.

Het is uitslapen vandaag, want we hoeven pas om kwart voor acht aan het ontbijt te zitten. In tegenstelling tot de weersvoorspelling is het gelukkig droog, maar wel flink bewolkt. Als we tegen negen uur wegrijden zien we zelfs sneeuw op de hoge bergtoppen liggen. We komen voor we het Nationaal Park al een witrug gier en een goshhawk tegen. Als we er bijna zijn, zien we een gigantische groep met blauwe kraanvogels. We maken onderweg enkele fotostops en staan om tien uur bij de gate van het Nationale Reserve de Hoop.

We rijden nog een half uurtje door een schitterend heidelandschap met allemaal struiken in groene en gele tinten. We zien een kudde elanden met jongen, een groepje bontebokken, een bergzebra, een heleboel hoenders en een African black Oystercatcher.

Vanaf de parkeerplaats zien we de zee al liggen. We maken een wandeling langs het strand en zien in zee tientallen walvissen. De ene keer een stukje vin, soms de hele staartvin, de rugvin, een stukje rug, maar het toppunt is wel als we een paar keer de kop omhoog zien komen. We wandelen zo'n twee uur en zijn dan terug bij de bus.

Nicole bij Koppie AlleenSakkie brengt ons naar een uitzichtpunt bij een meer en daar lunchen we. Na de lunch wandelen we door het glooiende landschap naar het bezoekerscentrum. We hebben de wind flink tegen en de lucht is dreigend. Aan de ene kant zijn de struiken verbrand, terwijl aan de kant van de rivier veel verschillende soorten struiken staan. Het is een heerlijke wandeling. Als we er bijna zijn, zien we twee groepen elanden en een groepje bontebokken. Bij de huisjes zien we nog bavianen en struisvogels. We zitten nog niet in de bus of de bui barst los.

De hele terugrit hebben we regen. De zandweg verandert langzaam in een modderige weg. Desondanks zien we nog een Kaapse suikervogel. Tegen vijven zijn we terug bij ons hotel. We laten gelijk het bad vol lopen, maar dat blijkt bruin lauw water te zijn en dus een korte wasbeurt. Met z'n tweeën spelen we poolbiljart tot de rest komt, waarna de reisleider z'n praatje over morgen houdt.

Er is ondertussen ook een andere Nederlandse groep toeristen aangekomen, waarvan de kinderen qua geluidsniveau behoorlijk overlast veroorzaken. We eten, dat niet bijzonder is, en drinken nog iets in de bar. Als we om tien uur teruglopen naar onze kamer giet het van de regen.