Battambang - Siem Reap

Vandaag reizen we van Battambang naar Siem Reap. We zitten bijna de hele dag op de boot. Eerst varen we over een rivier; de laatste twee uur steken we het Tonla Sap meer over.

De wekker loopt vandaag al om zes uur af. Maar ruim voor die tijd zijn we al wakker. Tegen half zeven zijn we helemaal klaar en we nemen onze bagage alvast mee naar beneden. We hebben om kwart voor zeven met de gids afgesproken, maar hij zit al in de lobby als we de lift uitstappen. We leggen onze bagage in de tuktuk en zeggen tegen Tim dat we nog even snel iets van het ontbijtbuffet gaan halen. De eetzaal zit al flink vol als we binnen lopen. We pakken geroosterde boterhammen en wat omelet. Een glaasje sap erbij, zodat we er even tegenaan kunnen. Voor onderweg nemen we nog een boterham met jam mee. Met de tuktuk doen we er nog geen vijf minuten over om bij de aanlegplaats van de boot te komen. We krijgen de kaartjes van de gids en nemen afscheid van hem. Beneden in het water liggen twee boten klaar. We geven de grote bagage af en stappen in de overdekte boot. Om zeven uur is de boot toch wel aardig vol en vertrekken we. Als we midden in de rivier liggen, blijkt de motor aan de grond te zitten. Maar als die vrij is, kunnen we echt afvaren. De eerste anderhalf uur varen we door redelijk bewoond gebied. We komen langs veel huisjes, woonboten, bedrijfjes. Op het water varen geregeld bootjes. We worden ingehaald door de tweede boot; daar zit slechts een man of tien in, terwijl wij met dertig man op de boot zitten. Er is weinig ruimte om naar links of rechts te schuiven. Maar we zitten wel aan de goede kant, want aan er andere kant van de boot zitten de mensen vol in de zon. Er zitten voornamelijk Fransen op de boot; geen woord van te verstaan.
De boot vaart tussen de 14 en 17 kilometer per uur. Er is veel te zien en te fotograferen onderweg. Ook maken we een paar mooie filmpjes. Het is heerlijk weer en het waait lekker zo op het water. Het is wel fijn dat de zon niet vol op schijnt, want dan zou het nog veel warmer zijn.
Om kwart voor elf leggen we bij een restaurantje aan. Je kunt hier van alles kopen om te eten en te drinken. We kopen twee blikjes gekoelde frisfrank en dat gaat er bij ruim dertig graden wel in. Na deze pauze van ongeveer twintig minuten gaan we weer aan boord en varen we verder. Onderweg gaan we meerdere keren langzamer varen om op plaatsen voorraad af te geven of iemand af te zetten. Er komt dan meestal een klein bootje op ons afgevaren, dat langs onze boot komt liggen. Na de pauze krijgen we een stuk rivier waar minder bewoning is. We zien nu ook steeds meer houten huizen op hoge palen. Vaak zien we daarop ook de antenne om de televisie te kunnen ontvangen. Als we wat dichter bij het Tonla Sap meer komen is er weer meer bewoning van de oever. De oever is hier ook een stuk lager dan in de stad. Na 95 kilometer varen bereiken we het meer. Nu is het nog een stuk van bijna 20 kilometer. Daar doen we door de golven en het feit dat we toch wel zwaar beladen zijn bijna anderhalf uur over. We blijven steeds zo'n twee kilometer uit de kust. Op een gegeven moment komt er aan de andere kant van de boot af en toe water over de rand zetten. Ook hangen er donkere wolken boven het meer. Op een klein beetje regen na, houden we het droog. Behalve de mensen die tegenover ons zitten. De twee kinderen die aan boord zijn, krijgen een zwemvest aan. Er worden een paar plastic flessen kapot gesneden om het water dat in de boot staat weer terug het Meer in te gooien. Ach als je al zeven uur zit, maakt het niet uit dat je iets moet doen. Tot twee keer toe vraagt de stuurman om niet zo ver voor in de boot te gaan zitten, zodat de voorkant van de boot wat verder uit het water komt te liggen. Na ruim een uur komt de rivier in zicht waar we naar toe moeten. Een klein half uurtje later verlaten er het meer. We varen door het floating village. Hier liggen echt enorm veel woonboten. En er is ook vol op bedrijvigheid.
Om tien over drie meren we in de haven aan. We hebben dan in totaal 112 kilometer gevaren en zijn acht uur onderweg geweest. Er staan een heleboel tuktuk chauffeurs aan de kade te roepen dat ze je weg willen brengen. We pakken onze bagage die van de boot komt en lopen de trap op. Michiel ziet al snel iemand met een briefje met onze naam er op. We volgen hem naar zijn busje en laden onze bagage achterin. In nog geen 5 minuten zijn we weg. We krijgen gelijk sightseeing Siem Reap, omdat ons onderkomen precies aan de andere kant van de stad ligt. Het is veertien kilometer rijden vanaf de haven. De chauffeur zet ons een half uur later netjes bij ons hotel voor de deur af.
We checken in en lopen naar onze kamer. Als Michiel even later naar de receptie loopt voor de code van het wifi en een extra setje handdoeken, krijgt hij te horen dat Menno aangekomen is en ons uitleg kan geven over de komende dagen. We lopen naar het restaurant, dat aan de rand van het zwembad ligt. We halen wat te drinken aan de bar en niet veel later sluit Menno aan. We spreken de komende dagen door en hij geeft ons enkele opties om te doen tijdens ons verblijf hier in Siem Reap. We blijven nog even zitten, voordat we de douche van ons nieuwe onderkomen uit gaan proberen. Tegen half zeven nemen we voor het hotel een tuktuk en laten ons naar het centrum brengen. We kiezen een restaurant uit waar we op de eerste verdieping aan het open raam kunnen eten. We krijgen allebei weer wat heerlijks voorgeschoteld. Ze kunnen hier in Cambodja prima koken. We blijven na het eten nog even zitten om van het straatbeeld te genieten. Daarna lopen we via de oude markt terug naar de hoofdstraat langs de rivier. We regelen een tuktuk, die ons terug brengt naar de Lotus Lodge, waar we rond half negen aankomen.