Millennium Camp - Mweka Gate

Vandaag dalen we 2000 meter af. Eerst tussen de lobelia's en de heide en daarna vervolgen we onze weg door het tropisch regenwoud.

Het is nog donker als ik allerlei mensen op de camping hoor. Tegen half zeven loopt de wekker af en vlak daarna komen ze thee bij de tent brengen. We pakken onze spullen en zijn netjes om zeven uur klaar, maar het ontbijt is nog niet klaar. Pas tegen half acht gaan we de etenstent in. Het ontbijt is vandaag een beetje beperkt, wel ei en kaas, maar niet zo veel toast.

Gelukkig schijnt de zon lekker, zodat de tentjes een beetje drogen. Als we hem inpakken in het mulle zand, wordt hij er niet schoner op. Op een groot zeil heeft iedereen de spullen neergelegd, die bestemd zijn om weg te geven aan de dragers. Alle dragers krijgen hun fooi en daarbij mogen ze ook iets uitkiezen.

Om kwart voor negen is iedereen klaar en vertrekken we voor onze laatste wandeling. In de beschrijving stond dat het 2½ uur lopen en Tobias zei drie uur, dus daar rekenen we maar op. We gaan vandaag 2000 meter omlaag. Het wordt nog flink afzien voor mij, omdat ik gisteren tijdens de afdaling m'n knie overbelast heb en elke stap nu erg veel pijn doet. We lopen door de schitterende natuur op de flanken van de Kilimanjaro. Het eerste gedeelte van de wandeling lopen we nog volop in de zon en over een pad vol met stenen en oneffenheden. Langs het pad begroeiing van onder andere lobelia's en heide.

Als we de 3000 meter grens bereiken, wordt het weer minder, we duiken de wolken in. De vegetatie verandert ook opeens; we lopen het tropische regenwoud in. Echt een heel mooi stuk natuur. Het pad is anderhalve meter breed en slingert mooi door het regenwoud naar beneden. We gaan een ontelbaar aantal trappetjes af. De ene keer een hoge tree, dan weer een lage tree; erg onhandig lopen. Als we bij Mweka Camp komen, worden we geroepen. We vragen Mgos wat er aan de hand is. Hij vertelt dat we weer onze gegevens in zo'n boek moeten zetten. Dus dat doet Michiel netjes en dan mogen we doorlopen. Dit is wel een enorm grote campsite; aan beide kanten van het pad zien we veel kampeerplaatsen tussen de bebossing.

We wandelen verder door het regenwoud en worden regelmatig ingehaald door dragers. De Mweka-route is een pad dat alleen gebruikt wordt om af te dalen. En er moeten vandaag weer heel wat mensen naar beneden. Onder de 2000 meter gaat het tropische regenwoud over in normale bebossing. Het smalle wandelpad wordt nu een breed jeepspoor. Het blijft slingeren en om precies twaalf uur komen we bij de gate aan.

Sommigen van onze groep zitten al een tijdje te wachten. En wij wachten nu op de laatste mensen van onze groep. Ondertussen slaan we het toneel van de dragers gaande. Alles wordt nog een keer afgewassen en iedereen wast zich en trekt schone kleren aan. Onze reisleidster regelt de diploma's en ondertussen komen onze jeeps aan, die ook voor de lunchdozen gezorgd hebben. Opnieuw een hamburger met ei, maar nu wel lekker warm. Nog een Indisch hapje, een donut en twee banaantjes. Nou, deze maaltijd gaat er wel in.

Als alles op is gaan we de jeep in en vertrekken we. We moeten onze riemen aan en dat is nodig ook. Het jeepspoor is soms belabberd slecht. We rijden door allerlei dorpjes en hebben flink bekijks. Na zo'n twintig minuten rijden, houdt het jeepspoor op en begint het asfalt. Vrij snel daarna rijden we Mochi binnen.

Bij Mem-tours pikken we de achtergelaten bagage op en laten we de tenten achter. We worden bij het hotel afgezet en al vrij snel lopen we dezelfde kamer binnen als de vorige week. We laten onze bergschoenen buiten achter, omdat ze nog erg vies zijn. We ruimen de spullen allemaal weer op. Het douchen valt tegen, omdat alleen Michiel warm water heeft. We lopen daarna nog even door het dorp en gaan een internetcafé binnen. Als we terug zijn, gaan we op het overdekte terras gezellig wat drinken. En om half acht staat het buffet voor ons gereed. We gaan aan tafel waar gelijk de soep geserveerd wordt. Net als vorige keer kunnen we daarna kiezen uit drie gerechten: varkensvlees, kip en garnalen met rijst of gebakken aardappeltjes. En er staat een heerlijke salade op tafel. Het is net als vorige week weer hartstikke lekker. Als toetje is er weer vers fruit en sommige mensen wagen zich zelfs aan het ijs. Het wordt een latertje vanavond; het is al kwart over tien als we de kamer opzoeken. Terwijl anderen nog naar de plaatselijke disco gaan.